1. Wat is een tennis racket demper eigenlijk?

Misschien ben je er al bekend mee, maar voor het geval je het niet weet: een demper is een klein rond rubbertje dat in de bespanning geplaatst wordt van een tennisracket. Deze worden vaak onder de onderste horizontale snaar geplaatst van de racket bespanning.

Demper tennisracket tennis demper

Waarom een tennis demper voor je tennisracket?

 

Als je net begonnen bent met tennis stel je je misschien de vraag: "zou ik een tennis demper in mijn tennisracket moeten gebruiken?". Het antwoord is: er is geen correct antwoord op deze vraag.

De keuze of je een demper in je tennisracket plaatst is voor iedereen anders. Als je het aan 10 verschillende tennis spelers zou vragen krijg je 10 verschillende antwoorden gebaseerd op hun persoonlijke ervaring. In dit artikel zullen we je alle details van een tennisracket demper uitleggen, zodat je hierna zelf een goede keuze kan maken of je een tennis demper gaat gebruiken. 

2. Wat is het doel van een trillings demper in je snaar?
3. Wat zal een tennis demper niet voor je doen?

Een van de grootste misvattingen van tennis dempers is dat ze helpen bij het beter en gecontoleerder slaan van de tennisbal. Het zal hoogstens helpen bij het voorkomen van vervelende blessures, zoals bijv. een tennis elleboog. Al is daar weinig bewezen onderzoek van en zijn de meningen daarover verschillend.

5. Hoe wordt de tennis demper in de tennissnaar geplaatst?

Bekijk op deze pagina hoe de demper geplaatst moet worden

6. Werken tennis dempers ook echt? Zal ik er 1 kopen?

Er is al een lang een flink debat hierover. Zelfs profspelers hebben allemaal een andere mening. Het is dus de  persoonlijke mening van een tennisspeler die hierover de beslissing moet nemen. Het beste advies wat wij kunnen geven is door het te proberen. Sommige spelers hebben een hekel aan het ping geluid en willen absolute concentratie. Heb je vaak last van arm blesurres dan raden wij ook aan om het eens te proberen. Wie niet waagt die niet wint!

Het belangrijkste doel van een demper in je tennisracket is het reduceren van de trillingen van de tennissnaar of het elimineren van het welbekende "ping" geluid als je de tennisbal slaat.

4. Verschillende types tennis dempers:

Er zijn 2 hoofdtypes tennisracket dempers. De eerste is de meest bekende demper is staat bekend als een "rondje" dat vaak net zo groot is als een knoop (2,5 cm). Een populair voorbeeld hiervan is de Novak Djokovic tennis demper .

De andere zeer bekende demper heeft de vorm van een Worm. Deze dempers zijn vaak lang en dun in de vorm van een worm die door je bespanning kronkelt.

6. Wat zeggen de officiële tennisregels?

De 2 meest bekende vragen en regels over tennisracket dempers zijn: waar mogen ze geplaatst worden en hoeveel mag een tennisspeler op één racket plaatsen?

De eerste vraag kunnen we als volgt beantwoorden: de tennis demper mag overal op het tennisracket geplaatst  worden zolang hij buiten de gekruiste snaren zit. Dat betekend dus dat hij boven, links, rechts of onder het snarenblad geplaatst mag worden.

Daarnaast mag een tennisspeler zoveel tennis dempers als hij wil plaatsen in zijn snaren. Zolang ze maar de regel hierboven respecteren.

In sectie 4 van het ITF handboek staan de verdere regels in detail uitgelegd.